#Zwijgenisgoud

03
aug
2018

Deze afgelopen maand had ik bijna de hele maand piketdienst. Alle collega’s uit de buurt hadden vakantie dus mocht ik het opknappen. Voor hen die het niet weten, piket betekent dat je de ‘advocaat van dienst bent’. Als een verdachte vraagt om een advocaat dan wordt de piketadvocaat opgeroepen. Die geeft dan advies en is bij het verhoor aanwezig. In deze snikhete maand heb ik dus bijna elke dag op het bureau gezeten. Heerlijk, want op het politiebureau in Gouda hebben ze een fantastische airco.

Als ik zit te wachten op het bureau spreek ik veel met de agenten. Dat vind ik altijd best gezellig en het is interessant om met mensen ‘van de tegenpartij’ te wisselen van gedachten. Eén van deze agenten vroeg mij deze maand waarom advocaten toch hun cliënten altijd willen laten zwijgen. Waarom zou je dat nou doen? “Als je onschuldig bent, dan heb je toch niets te verbergen?!”.

Ja, goed punt. In een ideale wereld maakt niemand fouten en komt de waarheid altijd naar buiten in de rechtszaal. Jammer alleen dat we niet in een ideale wereld leven. Iedereen maakt fouten: de politie, officieren, advocaten, rechters, het zijn allemaal net mensen. Als advocaat moet ik proberen ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk fouten gemaakt worden en dé állerbeste manier om daarvoor te zorgen is cliënten aan te raden om nooit, maar dan ook echt NOOIT, iets te zeggen tegen de politie.

Realiseer je, alles wat je tegen een agent zegt, wordt opgeschreven, ook als je het zegt in de wandelgangen. Niet iedereen lijkt dat te weten. Ik heb meegemaakt dat een verdachte het hele verhaal tegen de politie uit de doeken deed maar aan het einde zei: “maar ja, ik zou gaan zwijgen dus jullie mogen dat allemaal niet opschrijven!” Jammer joh, jawel dus. Wat moeten die agenten hebben gelachen.

Alles wat je zegt kan in een strafzaak tegen je worden gebruikt en het zal je verbazen hoe snel iets in je nadeel kan gaan werken. Vaak vragen agenten naar het mobiele telefoonnummer tijdens het verhoor. Dat doen ze dan tijdens het ‘sociale verhoor’ om je te leren kennen -zeggen ze- en dan gaat het niet over onderzoek -zeggen ze-. Onzin dus. Dit vragen ze niet omdat ze je laten nog even gezellig willen terugbellen. Dat is omdat in heel veel strafzaken telefoonnummers een grote rol spelen. Als je ‘ja’ zegt dat een bepaald nummer van jou is, dan heb je al een hele hoop toegegeven en kan je diep in de problemen komen, ook en vooral als je onschuldig bent.

Als laatste, en dit is het minst bekend, de politie mag liegen. Agenten zullen dit ontkennen maar dat is op zichzelf een leugen. De hoogste rechter heeft geoordeeld dat dit mag als er toestemming is van een officier van justitie. Op het moment dat je verhoord wordt weet je nooit of die toestemming bestaat. Ga er dus nooit vanuit dat agenten de waarheid spreken.

Dus doe jezelf een plezier, voorkom fouten en praat NOOIT met de politie tijdens het verhoor en laat je goed voorlichten door een advocaat.

Volgende week hopelijk een minder warm onderwerp! Succes!

Michäel Glas

Link naar de uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2018:18